Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2011 16:02 - Болести, които причиняват косопад и алопеция
Автор: kosopad Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 16618 Коментари: 0 Гласове:
0



Медицинският термин за косопад е алопеция. Алопеция може да е страничен ефект на друго заболяване или може да бъде основен елемент на болестта. Алопеция може да бъде разделена на такава с белези и без белези. При алопецията с белези, космените фоликули са трайно увредени и възможността за повторен растеж е почти несъществуващ.

Алопеция ареата

Алопеция ареата е автоимунно заболяване, което обикновено причинява петна при косопада. Тя има тенденция да се предава в семейства и се получава, когато белите кръвни телца на човек атакуват космените фоликули. Косопад варира от петна по главата и брадата до загуба на всичката коса върху скалпа.

Telogen Effluvium

Това състояние се характеризира с широко разпространено оредяване на косата. Това се случва, когато голяма част от космените фоликули, преждевременно влязат в цикъл на почивка. Това често е причинено от травматичен случай, включително остра болест, хормонални промени, голяма операция, анестезия и големи промени в живота.

Tinea Capitis

Tinea capitis е гъбична инфекция, която причинява косопад при деца. Симптомите включват бели люспи по главата или голям блистер, който покрива скалпа. Лимфните възли под ухото и в задната част на врата могат да набъбнат. Ако се лекува в ранните стадии, растежа на косата трябва да се върне към нормалното.

Щитовидната жлеза и алопеция

Щитовидната жлеза регулира обмяната на веществата в организма. Тя може да повлияе растежа на косата като я кара да става тънка и откъслечна, суха, чуплива и рядка.

Диетични проблеми

Загубата на коса понякога може да бъде причинена от хранителни проблеми, включително анемия, диабет, недохранване, анорексия и булимия.

Алопеция, причинена от медикаменти

Има редица медикаменти, които причиняват косопад, но най-добре познати са лекарства, използвани за лечение на рак. Химиотерапията може да доведе до бърза загуба на косата, но това обикновено не е трайно.

Лупус и косопад

Лупус е автоимунно заболяване, което причинява възпаление на тъканите на органите. Това причинява косопад при 50% от страдащите и може да бъде временен или постоянен.

Алопеция с белези

Алопеция с белези причинява невидими белези под кожата на главата и космените фоликули се заменят със съединителна тъкан. Това състояние се предизвиква от имунната система на организма, която атакува кожата и космените фоликули. Това обикновено води до трайна загуба на коса.

Косопадът може да бъде предизвикан от различни болести и проблемът може да бъде временен или постоянен. Всяка състояние засяга растежа на косата по различни начини и могат да предизвикат малки петна на оплешивяване, а други водят до пълна загуба на коса. Важно е да се потърси решение тъй като много от причините са лечими.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kosopad
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 68526
Постинги: 7
Коментари: 4
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол